Aanpak

Kan je van een eetstoornis geheel genezen? JA! Wat had ik dit graag gehoord toen ik zelf diep in mijn eetstoornis verstrikt zat. Want niets meer demotiverend dan een hulpverlener die zegt: het gaat heel veel pijn doen om er vanaf te komen en eigenlijk blijft het ook nog altijd een zwakke plek.

Een eetstoornis is een copingmechanisme. Het zorgt er (bewust of onbewust) voor dat je kan overleven ondanks de stress of angst die je ervaart door bijvoorbeeld je omgeving, je emoties, trauma’s, of andere triggers. Het los laten van een eetstoornis gaat dan ook niet lukken door je alleen op het eten te richten, juist niet eigenlijk. Tijdens de intake ben jij aan het woord: waar heb je last van, waar wil je vanaf, waar wil je naartoe, hoe wil je dat je leven er in 2 jaar uitziet? En wat heb je van mij nodig? Op basis van het intakegesprek maak ik een begeleidingsplan. Dit plan bestaat uit een aantal vragen die we gaan onderzoeken, waaronder:

  • Waardoor is je eetstoornis begonnen?

  • Hoe ziet je eetstoornis eruit? (vergeet niet: ik heb zelf vele jaren als kind een eetstoornis gehad dus weinig rare, vieze, egoïstische gewoontes zijn mij vreemd en het lucht meestal enorm op om een keer in een veilige omgeving eerlijk te kunnen zijn over hoe raar jouw eetpatroon en -gewoontes er uit zien. Ik doe met je mee!)

  • Wat veroorzaakt de stress waardoor je je eetstoornis voor jouw gevoel nodig hebt?

  • Welke stappen kunnen we nemen om die stress te verminderen?

  • Wat zou je willen doen als je eetstoornis je niet meer in de weg zit?

En de belangrijkste vraag: hoe leer ik vertrouwen op mezelf zodat ik mijn leven kan gaan sturen met LEF in plaats van angst voor wat komen gaat?

Een eetstoornis komt niet uit de lucht vallen. Vaak heb je ook te maken met miscommunicaties thuis, gedoe op school, zorgen van ouders, doctoren die vanuit de medische kant meekijken. Ik werk dan ook graag samen in teamverband. Jouw huisarts, je ouders, andere hulpverleners hebben allemaal iets bij te dragen in het ondersteunen van jou. Ik sta naast je en we nemen de rest mee.

Voor Ouders

Als je kind een eetstoornis heeft, is dat voor ouders vaak een van de meest machteloze situaties die je je kan voorstellen. Sinds ik zelf moeder werd in 2008, ben ik steeds meer gaan inzien hoe afschuwelijk dit moet zijn geweest ook voor mijn ouders. Voor ouders heb ik daarom het Q&A-consult opgezet. Een gesprek van een uur, waarin ouders alles mogen vragen aangaande eetstoornissen, waarin ik ook mijn eigen ervaringen inzet om zo ouders een kans te geven beter te leren begrijpen wat een eetstoornis is en wat ze wellicht wel en juist niet kunnen doen om hun kind te ondersteunen in het los laten van de eetstoornis. Iedere situatie is natuurlijk anders, ieder ontstaan van een eetstoornis ook, maar sommige aspecten zie je telkens terug.