Passie

Coaching. Een coach om je te leren leven. Leven kan iedereen, die het gegeven is. Maar leven vanuit je passie, is een uitdaging. Een uitdaging die het aangaan meer dan waard is. Leven vanuit je passie geeft je rust, het geeft je vertrouwen in en begrip voor de loop van het leven. Het geeft je energie en maakt elke dag meer dan waard.

Het tegenovergestelde van leven vanuit passie is leven vanuit angst. Angst kennen we allemaal. Al van jongs af aan leer je je aan te passen aan de groep om je heen. Je leert dat je een groep nodig hebt voor je overleving. Uit angst om buiten de boot te vallen passen we ons aan. Juist dat wat ons eigen maakt verstoppen we en dat wat de groep definieert nemen we over (kleding, meningen, gewoonten). En dat gaat goed, totdat je jezelf zo kwijt bent dat je niet meer weet wie je eigenlijk bent en waarom je dit leven eigenlijk leeft. Want leven vanuit angst is zwaar. Soms zo zwaar dat depressies en angststoornissen ervoor zorgen dat je letterlijk geen stap meer kan zetten.

En dat is zonde. Ja, we hebben elkaar nodig in dit leven, maar hoe geweldig zou het zijn als ieder kind gestimuleerd zou worden zichzelf te doorgronden om vervolgens zo tot bloei te komen dat hij het beste en het meest waardevolle kan geven aan de wereld van wat er in hem zit.

Maar zo is het niet. En dus heb je mazzel als je op een gegeven moment zo vast loopt in het aanpassen dat je gedachten je om de oren slaan: “waar ben ik mee bezig”, “wie ben ik eigenlijk”, “waarom doe ik dit”, “ik zou zou graag iets totaal anders willen doen, maar het enige wat ik kan denken is “weg hier!””. Dan word je gedongen naar jezelf te luisteren. Want die passie wil geleefd worden, die wil eruit! En geloof mij: het is het waard. Het is zonde om elke dag naar bed te gaan met het gevoel dat je “de dag weer overleefd hebt, maar eigenlijk niet snapt voor wie je dit doet”. Passie zorgt ervoor dat jij het leven wil grijpen, dat het glas zo vol zit dat je zou willen dat je nog een extra maag had om het allemaal mee weg te drinken, dat je tien neusgaten had om het leven mee op te snuiven, bij wijze van spreken.

Passie zit in iedereen. Echter bij de een is zij wat verder ondergesneeuwd dan bij de ander. En waar het bij de een gaat om 1 grote passie (de specialist), gaat het bij de ander om verschillende ver-uiteenlopende interesses (de multi-disciplinair). En om tussen al die verstorende gedachten en angsten die passie naar boven te peuteren, daar kom ik om de hoek kijken. Een van mijn passies is om met anderen te luisteren, kijken en voelen wat de passie is. En dat doe ik door middel van coaching. Levenscoaching dus.